۩۩۩ قـــرآن و سنّت زنــــده بــــاد ۩۩۩

یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا أَطِیعُوا اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلَا تَوَلَّوْا عَنْهُ وَأَنْتُمْ تَسْمَعُونَ (20) (سوره انفال)

۩۩۩ قـــرآن و سنّت زنــــده بــــاد ۩۩۩

یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا أَطِیعُوا اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلَا تَوَلَّوْا عَنْهُ وَأَنْتُمْ تَسْمَعُونَ (20) (سوره انفال)

آیا دم و پف در آب اشکال شرعی دارد؟

پرسش : آیا دم و پف در آب اشکال شرعی دارد؟

 

پاسخ: برای واضح شدن این پرسش و جواب دقیق دادن به آن لازم است که دم و پف شرعی را 

تعریف نموده و انواع دم و رقیه را بیان نمایم، آری« دم و پف یا همان رقیه شرعی آن است که  فرد کلماتی که دارای مفاهیم توحیدی و استعانت از الله متعال برای شفای بیماری است و یا آیات قرآنی را بر خود و یا دیگری خواندن و پف نمودن است».

 

آنچه که در احادیث صحیح نبوی صلی‌الله‌علیه‌ وآله‌ وسلم آمده و مطالب بیان شده در آنها فهمیده 

می شود، این است که دم و پف و رقیه بر دو نوع می باشند :

 

1- دم و پف و یا همان رقیه شرعی و مجاز .

 

(صحیح) عَنْ عَوْفِ بْنِ مَالِکٍ  قَالَ :  کُنَّا نَرْقِی فِی الْجَاهِلِیَّةِ، فَقُلْنَا : یَا رَسُولَ اللَّهِ، کَیْفَ تَرَى فِی ذَلِکَ ؟ فَقَالَ : اعْرِضُوا عَلَیَّ رُقَاکُمْ، لَا بَأْسَ بِالرُّقَى مَا لَمْ تَکُنْ شِرْکًا .

 

 ترجمه: عوف بن مالک رضی الله عنه فرمودند: ما در دوران جاهلیت دم و پف می کردیم، (بعد از آمدن اسلام) ما گفتیم ای رسول الله شما در این باره چه صلاح می بینید (آیا دم و پف بکنیم یا نه؟) ایشان فرمودند: (کلمات) دم و پفهایتان را بر من عرضه کنید، دم و پف تا زمانی که (در آن کلمات) شرکی نباشد اشکالی ندارد.      صحیح مسلم ( 2200 )

 

2- دم و پف حرام و یا همان  رقیه غیر شرعی .

 

(صحیح) عَنْ عَبْدِ اللَّهِ  قَالَ : سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ یَقُولُ : إِنَّ الرُّقَى وَالتَّمَائِمَ  وَالتِّوَلَةَ  شِرْکٌ .

 

ترجمه: عبدالله بن مسعود رضی الله عنه فرمودند من از رسول الله صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم شنیدم که می فرمایند: همانا دم و پف (دارای کلمات شرکی و خرافی) و تعویذات (رفع بلاها و بیماریها) و تعویذات (عاشقانه) شرک است.   سنن ابی داود ( 3883 )

 

اما اینکه فردی آیاتی از قرآن را خوانده و در ظرف آبی دم و پف کند و سپس آن آب را به فرد بیماری بدهد تا بنوشد، این نیز از رسول الله صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم ثابت نیست و رسول الله صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم از پف نمودن و نفس کشیدن در ظرف ممانعت نمودند، در این باره به این حدیث توجه نمایید:

 

 (صحیح) عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ، أَنَّ النَّبِیَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ نَهَى أَنْ یُتَنَفَّسَ فِی الْإِنَاءِ، أَوْ یُنْفَخَ فِیهِ.

 

ترجمه: ابن عباس رضی الله عنه روایت نمودند که پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم از این که در ظرف نفس کشیده شود و یا اینکه در آن پف شود ممانعت نموده است.  سنن ترمذی ( 1888)

 

در پایان باید گفت که دم و پف و یا همان رقیه شرعی دارای شرایط خاصی است که در ذیل بطور مختصر بیان می شود:

 

1- بهتراست که خود فرد بیمار، خودش را دم کند و اذکار و اوراد روزانه شرعی را بخواند.

 

2- جایز است که مردی، مرد دیگری  را دم و پف نماید.

 

3- جایز است که مردی، خانمش و یا یکی از محارمش را دم و پف نماید.

 

4- جایز است که زنی، زن دیگری را  دم و پف نماید.

 

5- حرام است که مرد نامحرمی، زن نا محرمی را دم و پف نماید.

 

6- دم و پف نمودن با کلمات شرکی و کفری ، کفر است.

 

7- دم و پف نمودن با کلمات نامفهوم و غیر توحیدی، حرام است.

 

8- دم فقط با کلمات توحیدی، و ماثور و آیات قرآنی جایز است.

 

9- دم و پف در آب، اشکال شرعی دارد و رسول الله صلی‌الله‌علیه ‌وآله‌ وسلم از پف در ظرف ممانعت نموده اند.